vrijdag 16 maart 2012

SharePoint 2010 Content Editor Web part maakt rommel van mijn JavaScriptjes

Het lijkt zo handig: wat JavaScript toevoegen aan een Web pagina door gebruik te maken van het Content Editor Web part. In de praktijk verandert SharePoint echter het een en ander aan de HTML/JavaScript broncode waardoor je vreemde resultaten krijgt: duplicaten van code bijvoorbeeld.

Hoe dit te vermijden?
Gelukkig is er een oplossing hiervoor (workaround). De HTML/JavaScript broncode eerst opslaan in een tekstbestand (txt) en deze uploaden in een bibliotheek. Daar kan vervolgens naar worden verwezen in een Content Editor Web part (settings van het Web part).

woensdag 14 maart 2012

RSS: Bezint eer ge begint

SharePoint ondersteunt sinds versie 2007 het gebruik van RSS feeds. Feeds kunnen worden geintegreerd in Web pages en van bijvoorbeeld lijsten, bibliotheken en zoekresultaten kunnen RSS feeds worden gebruikt.

Allemaal erg handig, maar er zijn een aantal valkuilen...

Een (niet volledige lijst) hiervan:
1. Om feeds van lijsten, bibliotheken et cetera binnen SharePoint te publiceren moet voor de betreffende Web applicatie Negotiate (Kerberos) in de Central Administration (of via STSADM of PowerShell) worden aangezet. Daarna kan deze weer worden omgezet in IIS default (Negotiate, NTLM).
2. Vooral voor het gebruik van externe feeds geldt dat de laadtijd van deze feeds van invloed zijn op de tijd die het Sharepoint kost om de Web page waarin deze feeds worden gebruikt, te laden. Te veel feeds of te trage feeds kunnen een onaanvaardbare laadtijd veroorzaken. Dus: testen en eventueel een cache implementeren.
3. Externe feeds bevatten wellicht content die ongewenst is voor publicatie (een zaak voor de webredactie en/of het management om hiervoor regelgeving te bepalen).
4. In externe feeds kunnen syntax fouten geslopen zijn of externe feeds kunnen niet precies voldoen aan de verwachtte standaard.
5. In interne feeds (lijsten, bibliotheken) wordt een deel van de gepubliceerde velden weergegeven in CDATA nodes. Gebruik van de hierin opgenomen velden vergt wellicht wat extra implementatie.
6. Gebruik van externe feeds in Sandboxed solutions werkt niet vanzelfsprekend. Mogelijk oplossing hiervoor is het inlezen van de RSS feed in JavaScript (XMLDOM object) en de feed vervolgens in een pagina deel (DOM mode) te publiceren.

Bovenstaande lijst is niet volledig, maar biedt een aardige lijst van aandachtspunten om mee te beginnen.

SharePoint 2010: site pages en content pages, wat zijn de verschillen?

Weleens afgevraagd wat het verschil is tussen de Web Pages Library en de Site Pages Library in een SharePoint site?

Hieronder een korte uitleg...

Web Pages Library
In deze bibliotheek bevinden zich alle content pages voor een SharePoint Publishing Site. In deze bibliotheek dienen alleen Publishing Pages opgeslagen te worden. Dit kunnen grote hoeveelheden documenten zijn waarbij de beheersbaarheid een issue is.
Een Web page wordt gemaakt op basis van een Page Layout (gemaakt in SharePoint Designer), gevuld en ter publicatie aangeboden (approve/reject) en gepubliceerd in de volgende stappen:

1. In SharePoint Designer wordt een Page Layout aangemaakt die beschikbaar wordt gemaakt in een SharePoint Site Collectie.
2. De Content Owner maakt op basis van deze Page Layout een nieuwe Web Page aan (in een webbrowser).
3. De Content Owner vult de Web Page in en biedt deze ter beoordeling aan.
4. Een Approver keurt de Web Page goed (na deze eventueel gewijzigd te hebben) of keurt deze af.
5. Wanneer de Web Page is goedgekeurd wordt deze gepubliceerd.

Site Pages Library
De Site Pages library bevat alle standaard Webpart Pages (inclusief de Homepage van een site). Deze pagina's kunnen gepersonaliseerd worden (zowel een Personal View als een Shared View is beschikbaar), hetgeen niet mogelijk is bij Publishing Pages.

Meer lezen?
Plan for large Pages libraries
Create a publishing page layout

dinsdag 6 maart 2012

SharePoint certificering: oefenen en examen doen, maar hoe?

Certificeren voor SharePoint?
Certificering wordt steeds belangrijker. Ga je werken binnen een organisatie, dan zijn de officiele papiertjes een mooie binnenkomer. Een papiertje zegt natuurlijk niet alles over het niveau van een SharePoint consultant, praktijkervaring is natuuurlijk veel belangrijker, maar het behaalde papiertje geeft in ieder geval aan dat er door de deelnemer over een aantal belangrijke SharePoint onderwerpen is nagedacht.


Oefenen, oefenen, oefenen
Om je goed voor te bereiden op een examen kun je oefenen middels proefexamens. ExamCollection stelt proefexamens beschikbaar van TestKing, Pass4sure, CertifyMe, ActualTest en Braindumps voor, onder anderen, Sharepoint examens. Deze zijn te vinden op: http://www.examcollection.com. De examens kunnen middels VCE extension can be opened with Visual CertExam Suite.


Relevante examens hier zijn:

SharePoint 2010:
70-667 TS: Microsoft SharePoint 2010, Configuring (exameninfo, proefexamen)

70-668 PRO: Microsoft SharePoint 2010, Administrator (exameninfo, proefexamen)

70-573 TS: Microsoft SharePoint 2010, Application Development (exameninfo, proefexamen)

70-576 PRO: Designing and Developing Microsoft SharePoint 2010 Applications (exameninfo, proefexamen)

70-667 TS: Microsoft SharePoint 2010, Configuring (exameninfo, proefexamen)

70-668 PRO: Microsoft SharePoint 2010, Administrator (exameninfo, proefexamen)


SharePoint 2007 / MOSS:
70-541 TS: Microsoft Windows SharePoint Services 3.0 - Application Development (exameninfo, proefexamen)

70-542 TS: Microsoft Office SharePoint Server 2007 - Application Development (exameninfo, proefexamen)

70-630 TS: Microsoft Office SharePoint Server 2007, Configuring (exameninfo, proefexamen)


Oude examens:
70-631 TS: Windows SharePoint Services 3.0, Configuring (exameninfo, proefexamen)

74-132 Designing a Portal Solution with Microsoft SharePoint Products and Technologies (Including Microsoft Content Management Server) (exameninfo, proefexamen)

74-133 Customizing Portal Solutions with Microsoft SharePoint Products and Technologies (Including Microsoft Content Management Server) (exameninfo, proefexamen)


Niet stampen maar slim oefenen
Natuurlijk kun je van alle proefexamens de antwoorden uit je hoofd leren en zo proberen de examens te halen. Maar uit proefexamens kan veel meer gehaald worden, vooral als je dat samen doet met collega's. In onze organisatie heb ik regelmatig "oefen avondjes" georganiseerd waarbij vragen onderling werden verdeeld en van onderwerpen die hierdoor geraakt werden presentaties werden gehouden door de deelnemers. Op die manier werden onderwerpen voldoende uitgediept en konden de bijbehorende vragen goed onderbouwd worden beantwoord.


Op de hoogte blijven?
Neem 'n abonnement op de RSS feed van ExamCollection: http://www.examcollection.com/feed/upload.rss.

Hulp nodig?
Hulp nodig bij het organiseren van oefen workshops? SharePoint Trainingen? Neem contact op met HansRontheWeb@live.com.