woensdag 14 maart 2012

RSS: Bezint eer ge begint

SharePoint ondersteunt sinds versie 2007 het gebruik van RSS feeds. Feeds kunnen worden geintegreerd in Web pages en van bijvoorbeeld lijsten, bibliotheken en zoekresultaten kunnen RSS feeds worden gebruikt.

Allemaal erg handig, maar er zijn een aantal valkuilen...

Een (niet volledige lijst) hiervan:
1. Om feeds van lijsten, bibliotheken et cetera binnen SharePoint te publiceren moet voor de betreffende Web applicatie Negotiate (Kerberos) in de Central Administration (of via STSADM of PowerShell) worden aangezet. Daarna kan deze weer worden omgezet in IIS default (Negotiate, NTLM).
2. Vooral voor het gebruik van externe feeds geldt dat de laadtijd van deze feeds van invloed zijn op de tijd die het Sharepoint kost om de Web page waarin deze feeds worden gebruikt, te laden. Te veel feeds of te trage feeds kunnen een onaanvaardbare laadtijd veroorzaken. Dus: testen en eventueel een cache implementeren.
3. Externe feeds bevatten wellicht content die ongewenst is voor publicatie (een zaak voor de webredactie en/of het management om hiervoor regelgeving te bepalen).
4. In externe feeds kunnen syntax fouten geslopen zijn of externe feeds kunnen niet precies voldoen aan de verwachtte standaard.
5. In interne feeds (lijsten, bibliotheken) wordt een deel van de gepubliceerde velden weergegeven in CDATA nodes. Gebruik van de hierin opgenomen velden vergt wellicht wat extra implementatie.
6. Gebruik van externe feeds in Sandboxed solutions werkt niet vanzelfsprekend. Mogelijk oplossing hiervoor is het inlezen van de RSS feed in JavaScript (XMLDOM object) en de feed vervolgens in een pagina deel (DOM mode) te publiceren.

Bovenstaande lijst is niet volledig, maar biedt een aardige lijst van aandachtspunten om mee te beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten