donderdag 3 maart 2011

SharePoint: wat is het en wat is het niet?

Van Microsoft's succesvolle platform SharePoint zijn tussen 2001 en nu al 4 versies uitgebracht. En de populariteit van dit platform lijkt niet meer te stuiten.

SharePoint in het kort
Voor wie nog niet bekend is met SharePoint; het is kortgezegd een gemakkelijk te wijzigen portal waarin gebruikers documenten met elkaar kunnen delen, gezamenlijk websites beheren, en, met wat uitbreidingen, direct in contact met elkaar kunnen komen. Daarnaast kan Sharepoint gebruikt worden om functionaliteit en informatie vanuit andere platforms en applicaties samen te brengen en op maat aan eindgebruikers aan te bieden.

SharePoint werkt nauw samen met Office applicaties zodat je b.v. vanuit SharePoint je documenten direct in Office kunt gebruiken.

Heel kort door de bocht; SharePoint is de opvolger van de fileserver en je desktop en ondersteunt het "dagelijks werk".

Wat is SharePoint niet?
Ondanks mooie verhalen is SharePoint niet:
- De ultieme antwoord op "life, the universe and everything" (dit is 42, zie Wikipedia)
- Een tovermiddel om mensen samen te laten werken. Meer lezen? Zie: Kanttekeningen bij een succesvolle SharePoint implementatie.
- Een applicatie die, na installatie, eenvoudig (door eindgebruikers) te beheren is.

Bovenstaande opsomming is niet volledig, maar geeft stof tot nadenken. En dat is mijn bedoeling. Mooie (sales) verhalen moeten in perspectief geplaatst worden, namelijk dat van de organisatie waarin de implementatie zal plaatsvinden.

1 opmerking:

  1. Inderdaad in perspectief zien. Je moet niet verwachten dat het komt 'aanwaaien' maar wel investeren in je eigen ontwikkeling en de wil om 'mee te gaan' De drempel is wellicht hoog maar daarna.........

    BeantwoordenVerwijderen